Herdenkingsweekend 28 en 29 oktober bevrijding Breda

Komend weekend is het precies 73 jaar geleden dat Generaal Maczek met zijn 1e Poolse Pantserdivisie de stad bevrijdde van het Duitse juk.
Om dit feit te herdenken heeft de “Stichting Jaarlijkse Herdenking Bevrijding Breda”, waarin participeren Vereniging van de 1e Poolse Pantserdivisie, Comité Herdenking 1944 Ginneken, Generaal Maczek Museum, Serce Polski, Bredase Culturele Vereniging Polonia, Comité Belcrum oorlogs­monument WO2 en Kaszub de eer u uit te nodigen voor het bijwonen van de plechtig­heden.

Niet alleen vreugde, omdat na 4½ jaar de Duitse laars uit Breda verdween, maar ook wordt er stilgestaan bij de gesneuvelde Poolse militairen. De meesten waren jonge mannen, aan het begin van hun leven, die stierven in een voor hun onbekend en ver land. Voor onze vrijheid.

Op zaterdag 28 oktober is er om 10.30 een Herdenking op het Ereveld Veerseweg 54 in Oosterhout.

In Breda vertrekt het Muziekkorps en Erecompagnie van de 11e Poolse Pantsercavaleriedivisie uit Zagan (Polen), die de tradities van de divisie van Maczek overgenomen heeft, 14.00 uur vanuit de NLDA (oude KMA) naar de Grote Markt, waar een optreden is.

Om 15.00 uur worden er bloemen gelegd bij de Gedenkplaquette op de Parade, waarna men marcheert naar de “Poolse” tank in het Wilhelminapark. Om 16.00 uur organiseert Serce Polski hier een concert met Aldona Bartnik onder begeleiding van haar gelegenheidskwartet ‘Poland2Holland’, het koor Cracovia zingt Poolse liedjes en een groep Poolse kinderen geeft een re-enactment show.

‘s Avonds begint om 19.00 uur een voorstelling met jazz en poëzie in de Sacramentskerk Breda, Zandberglaan 58. Een uur later, om 20.00 uur, is er een feestavond met gratis entree, georganiseerd door Vereniging Polonia in Gemeenschapshuis “De Vianden” aan de Viandenlaan 5 te Breda.

Op zondag 29 oktober beginnen de herdenkingen om 9.15  met een Herdenkingsdienst in de Sint Laurentiuskerk, Ginnekenweg 333 in het Ginneken, alwaar om 10.45 de Herdenking op het Ereveld in de Vogelenzanglaan begint.

Het herdenkingsweekend wordt afgesloten met een grootse herdenking op het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan in Breda om 12.30. Hier is ook het graf van Generaal Maczek.

U wordt verzocht 10 minuten voor aanvang van de plechtigheden aanwezig te zijn.

Muziekkorps 11e Poolse Pantsercavaleriedivisie op de Grote Markt in 2016. (foto: Wim Vermeeren – Gen. Maczek Museum)