Zondag 16 februari organiseert het GMM een lezing over concentratie- en vernietigingskampen van de Nazi’s op Pools grondgebied


Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/vhosts/maczekmuseum.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 2033

 

Op maandag 27 januari 2020 was het 75 jaar geleden dat het concentratiekamp in Auschwitz werd gesloten.

Om dit te herdenken en nooit meer te vergeten werd hieraan in Auschwitz op een gedachtenisvolle wijze door vertegenwoordigers van landen uit heel de wereld aandacht besteed.
Ook u zal het niet ontgaan zijn door de vele herdenkingen en documentaires die rond 27 januari op tv te zien waren.

Om deze reden wil ook het Generaal Maczek Museum hieraan extra aandacht besteden d.m.v. een lezing over de ‘Concentratie- en vernietigingskampen door de Nazi’s op Pools grondgebied’.

In deze titel wordt bewust vermeld ‘door de Nazi’s op Pools grondgebied’ omdat er gemakshalve te vaak wordt gesproken over Poolse concentratiekampen.
Met deze lezing willen we onze bezoekers graag een juiste voorstelling van zaken meegeven.

De lezing voert de bezoeker door een stukje geschiedenis van Polen, de verwevenheid van de Joden met de Polen in de 9e en 10e eeuw; het laat ons zien dat in 1795 Polen van de politieke kaart verdwijnt en wordt verdeeld in een Pruisisch, Russisch en Oostenrijks deel, totdat Polen bij het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 weer haar onafhankelijkheid terugkrijgt.

Daarna volgt de Tweede Wereldoorlog op 1 september 1939 waarvan de meeste onder ons de geschiedenis wel aardig onder de knie hebben.
In deze lezing wordt duidelijk waarom er tijdens de Tweede Wereldoorlog juist in Polen zoveel concentratie- en vernietingskampen werden gebouwd.

Na de lezing bestaat er gelegenheid om met Edward Cuber, die de lezing heeft samengesteld en presenteert, van gedachten te wisselen of vragen te stellen.

Duur van de lezing: 75 minuten

Wanneer:   Zondag 16 februari 2020
Locatie:      gemeenschapshuis Erasmus, Erasmusweg 24, Breda
Tijd:            inloop vanaf 14.00 uur; aanvang 14.30 uur

Entree is gratis, maar zoals gewoonlijk zijn wij blij met een donatie.

Graag vernemen wij of u aanwezig wilt zijn. Aanmelden kan via: wanda.smigielski@outlook.com

Generaal Maczek Museum
Commissie Zichtbaarheid