BREDA 75 JAAR VRIJHEID –  Breda is zijn Poolse bevrijders niet vergeten!


Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/maczekmuseum.nl/httpdocs/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303

BREDA 75 JAAR VRIJHEID

 

Breda is zijn Poolse bevrijders niet vergeten!

 

Het Generaal Maczek Museum in Breda organiseert een Iconische expositie over de persoon Generaal Maczek en de lotgevallen van de 1e Poolse Pantserdivisie.
Het is een grote eer om een aantal veteranen, waaronder Roman Figiel uit Breda, te kunnen ontvangen op deze expositie.

De realisatie van de expositie in Breda wordt grotendeels mogelijk gemaakt door het Pools Nationaal Historisch Museum in Warschau, de Gemeente Breda, Provincie Noord-Brabant, Crossroads en overige sponsors.

De bedoeling is dat de expositie door Europa gaat reizen naar plaatsen die door Generaal Maczek zijn bevrijd. Dat kan dus variëren tussen Normandië en Wilhelmshaven in Duitsland.
Breda is dus de eerste !!

In samenwerking met de Nederlandse Defensie Academie en de Gemeente Breda is overeenstemming bereikt om de expositie te plaatsen op het Kasteelplein in Breda.

 

De expositie bestaat uit een Labyrint van metalen wanden welke aan de binnenzijde zijn voorzien van een groot aantal Museale uitingen over het leven van Generaal Maczek en de 1e Poolse Pantser Divisie en de bevrijding van Breda e.o. Ook is er een gesloten kern met audio visuele projecties. De expositie is ongeveer 400 m2 groot.

Eyecatcher van de expositie is de frontwand met een typische Hollandse foto van een molen met Generaal Maczek en zijn soldaten. De foto is genomen bij de molen in Terheijden in november 1944.
De officiele opening in Breda is in de beroemde Nassauzaal van de NLDA op  vrijdag 11 oktober 2019.

De expositie op het Kasteelplein is geopend voor het publiek vanaf 12 oktober van 09.00 uur tot 18.00 uur. De sluiting is op zondag 3 november om 18.00 uur.

De expositie wordt geheel gerund door vrijwilligers van het Generaal Maczek Museum. De entree is geheel gratis.

Iedereen is welkom om de expositie te bezoeken, er is speciale aandacht voor de jeugd. We zullen hiervoor vele basis- middelbare en hogere scholen in groepen ontvangen.
Het is belangrijk dat iedereen beseft dat Vrijheid niet gewoon is.

 

Onder: Foto’s van de expositie