Bevrijding Breda → Vrijheid anno 2018

Het Generaal Maczek Museum wil ook graag de jeugd betrekken bij het herdenken van de bevrijding van Breda.

Op 29 oktober 2018 is het 74 jaar geleden dat Poolse troepen Breda onder leiding van Generaal Maczek de vijand definitief uit Breda hebben verdreven.

Sinds die tijd zijn er gelukkig geen beperkingen geweest met betrekking tot onze vrijheid in denken, onze vrijheid van meningsuiting en onze vrijheid in algemene zin.

We leven met elkaar in een gezellige en gastvrije stad en staan er verder niet meer bij stil.

Toch zou het zomaar ineens voorbij kunnen zijn, we zouden zomaar onze bevochten en verworven vrijheid kwijt kunnen raken. De wereld is wat dat betreft onvoorspelbaar; voorbeelden van situaties waar en waarin het mis kan gaan kunt u zelf bedenken.

Om stil te staan bij onze vrijheidswaarden en om de kinderen het besef te geven dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, heeft het Generaal Maczek Museum de leerlingen van groep 8 van de basisscholen in Breda uitgenodigd voor deelname aan het Pop-up Tankproject dat plaatsvindt  van maandag 22 oktober t/m vrijdag 26 oktober 2018.

De kinderen zullen door medewerkers van het Generaal Maczek Museum worden ontvangen in het Paviljoen ( het Visserskot) in het Wilhelminapark, nabij de “Poolse” tank, waar een kleine expositie is opgesteld.

Nu bekend is dat er met de bouw van het Generaal Maczek Memorial kan worden gestart, zal ongetwijfeld ter sprake komen dat, volgens verwachting, vanaf 2020 deze en andere schoolkinderen op een moderne en educatieve manier het Pop-up Tankproject kunnen beleven in het nieuwe Memorial aan de Ettensebaan.

Het Generaal Maczek Museum hoopt op deze manier voor het derde achtereenvolgende jaar bij de jeugd de gedachte aan de bevrijders van Breda levend te houden.