Filmmiddag Generaal Maczek Museum op zondag 24 februari

Het Generaal Maczek Museum vertoont vanmiddag een tweetal documentaires van de bekende Belgische regisseur Bart Verstockt.

Voor de pauze “Vechten Voor Geen Vaderland” en na de pauze “Sylwester”.

 

De documentaire “Vechten Voor Geen Vaderland” (“Fighting For Others, Dying For Poland”)

brengt het unieke verhaal van de Poolse veteranen van de Eerste Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek tijdens de veldtocht door België. Na de slag van Falaise bevrijdden de militairen West België en trokken van daaruit naar Zeeuws Vlaanderen.

Na de oorlog kwamen de Poolse soldaten al snel tot het besef dat hun vaderland niet was bevrijd. Op de Conferentie van Yalta waren de leiders van de Geallieerden immers overeengekomen dat er geen plaats was voor een vrij en onafhankelijk Polen in het naoorlogse Europa. Churchill en Roosevelt lieten Polen samen met andere Centraal-Europese landen achter onder het gezag van de communistische Sovjet-Unie onder leiding van Stalin.

In “Vechten voor geen Vaderland” vertellen tien Poolse veteranen – die na de oorlog kozen voor vrijwillige ballingschap in België –  het dramatische verhaal van de oorlog en zijn gevolgen. Het is tegelijkertijd het aangrijpende verhaal van duizenden lotgenoten.

Duur van de documentaire 45 minuten.

 

Na de pauze de documentaire “Sylwester”.

Deze documentaire is een intiem portret van een Poolse oud-strijder van de 1e Poolse Pantserdivisie uit België. Luitenant Sylwester Bardzinski vocht als tank commandant aan de zijde van de Amerikaanse, Britse en Canadese troepen voor de bevrijding van West-Europa.

Na de oorlog keerde Sylwester terug naar België (Sint-Gillis-Waas) waar hij trouwde met Marcella van der Heyden en een nieuw leven opbouwde. Sylwester werd geboren in 1918 en is overleden in 2015, twee jaar na de opnames van de film.

Duur van de documentaire 48 minuten.

 

De regisseur Bart Verstockt is ook aanwezig en geeft de gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

De historische documentaire Fighting For Others, Dying For Poland  was winnaar van de Bronzen Award op het Internationaal Festival van Militaire en Historische documentaires in Warschau.

De documentaire “Sylwester” werd geselecteerd in de categorie “Beste Documen­taire” op FFO15  Film Festival Oostende.

Beide documentaires werden uitgezonden op de Belgische tv-zender Canvas.

 

Tijd:                 14.00 – 17.00 uur. Inloop vanaf 13.45 uur zodat we op tijd kunnen beginnen

Locatie:            Gemeenschapshuis Erasmus, Erasmusweg 24 te Breda

Parkeren:          Parkeergelegenheid voor en rondom het gemeenschapshuis

 

Toegang is gratis, maar het Museum is dankbaar voor iedere euro als donatie.