Presentatie film “Oberlangen” door het Generaal Maczek Museum 24 maart

 

Aanstaande zondag 24 maart vertoont het Generaal Maczek Museum ’s middags een documentaire over de vrouwen van Oberlangen, het enige stukje Pools grondgebied dat door de Poolse militairen bevrijd is. In 2016 is er nog een achttal oud strijdsters, onder leiding van majoor Eugenia Maria Cegielski, in Breda geweest om eer te bewijzen aan hun Generaal.

Deze film/documentaire “Poolse vrouwen in het verzet 1939-1945” gaat over de vrouwen (destijds jonge meisjes van 14/15 jaar),  die hebben deelgenomen aan de opstand van Warschau in augustus/september 1944. Na de wrede en bloedige onderdrukking van de Opstand, werden 1728 van deze zeer jonge leden van het verzet, kort na de overgave afgevoerd naar het krijgsgevangenkamp Oberlangen in Duitsland.

Hoe groot was de verbazing en ook de vreugde van de krijgsgevangenen op de dag van de bevrijding van het kamp op 12 april 1945, toen bleek dat hun bevrijders landgenoten waren: soldaten van de 1e Poolse Pantserdivisie onder bevel van Generaal Stanislaw Maczek.

Na een veldtocht door West Europa, waar de Poolse militairen als onderdeel van het Geallieerde leger vochten voor de bevrijding van “vreemde” landen, beschouwden de Poolse militairen dit kamp als het enige stukje Pools grondgebied dat ze hebben kunnen bevrijden tijdens de oorlog. Voor de “rest” van Polen moest men wachten tot eind jaren 80.

Na hun bevrijding zijn veel van deze vrouwen in dienst gegaan bij de 1e Poolse Pantserdivisie en na de oorlog zijn er vele huwelijken gesloten.
Onder deze vrouwen is tot op de dag van vandaag een hechte band ontstaan.

De film zal worden geïntroduceerd door de voorzitter van het Generaal Maczek Museum, de heer Frans Ruczynski.

De film is Pools, Duits en Engels gesproken en is door een van onze medewerkers voorzien van een Nederlandse ondertiteling. Speelduur is 1 uur en 30 minuten.

Tijd:                 14.00 – 17.00 uur. Inloop vanaf 13.45 uur zodat we op tijd kunnen beginnen.
Locatie:            Gemeenschapshuis Erasmus, Erasmusweg 24 te Breda.
Parkeren:          Parkeergelegenheid voor en rondom het gemeenschapshuis.

Toegang is gratis, maar het Museum is dankbaar voor iedere euro als donatie.